O serie vine, alta pleacă!
27 iunie 2017. Primii 800 de elevi sosesc la Costinești. 300 marți, 500 miercuri. Încărcați cu bagaje, cu zâmbetul pe buze și pregătiți pentru o săptămână în care activitățile educativ-sportive se îmbină cu workshop-urile de dezvoltare personală, plaja si multă distracție. Sunt întâmpinați de coordonatorii lor, care le urează bun venit și le promit o vacanță frumoasă. Nu înainte, însă, de a le spune și despre regulile din tabără, pe care trebuie să le respecte cu strictețe, pentru siguranța și buna lor dispoziție. In fiecare zi de marți și miercuri, vezi chipuri fericite și chipuri nostalgice. Cei care pleacă din tabără rămân cu amintiri și prieteni noi, iar cei care vin, unii pentru prima dată, alții la al doilea sau chiar al treilea an consecutiv, abia așteaptă să se cazeze. Prima zi este pentru acomodare și socializare cu noii lor prieteni și colegi de cameră. Dimineață, plajă, după amiază, plajă. De joi încep activitățile.
Workshop de dezvoltare personală
În fiecare zi a săptămânii, după masa de prânz, zeci de elevi din tabără participă, timp de 2 ore, la workshop-ul de dezvoltare personală.Raoul Radu este specialist în tehnici de comunicare verbală și nonverbală. Provocarea lui este să-i învețe pe liceeni cum să comunice eficient cu ceilalți și să poată évalua credibilitatea informațiilor primite de la interlocutori. După o săptămână, tinerii învață care sunt abilitățile și competențele necesare pentru a putea evalua limbajul verbal și non-verbal al interlocutorilor.
Scenariul este următorul: Raoul își lasă portofelul pe masă. Alege un adolescent care are deja o serie de abilități, îi oferă posibilitatea să fure sau nu banii din portofelul lui, iar ulterior îl confruntă cu ceilalți tineri care participă la curs. Personajul principal trebuie să demonstreze că nu a furat banii, iar colegii din sală trebuie să identifice dacă minte sau nu. Cum? Prin comunicarea verbală și nonverbală a interlocutorului. Este un joc care îi ajută pe tineri să-și dea seama când o persoană minte, fără a se lăsa intimidați de ceea ce spune acea persoană, ci să fie atenți la alte detalii, pe care le învață în cadrul acestui workshop. Cei mai buni primesc un curs gratuit de comunicare verbală și non-verbală oferit de specialiștii de la IceuU Training Group. În fiecare săptămână, cel putin un elev se remarcă.
Jocuri de societate
Joia este dedicată jocurilor de macao, whist și poker. La macao se înscriu, săptămânal, între 50 și 100 de adolescenți pasionați de acest joc de cărți interactiv, foarte popular în rândul tinerilor. Următorul pe lista preferințelor, în special de băieți, este poker-ul. La whist se înscriu doar cei care cunosc foarte bine regulile jocului, pentru că este puțin mai dificil.
Vinerea se joacă rummy, table și șeptică. In topul preferințelor este jocul de rummy. La fel ca la macao, și acest joc le este familiar, pentru că l-au jucat, inca din copilărie cu părinții, prietenii sau rudele. Table este un joc la fel de popular, la care se înscriu tinerii care mizează pe noroc, dar cunosc și tactici de strategie.La șeptică se înscriu grupuri de prieteni, fiind un joc de cărți cu 2-4 jucători. La final, câstigătorii primesc diplomă.
Jocuri pe plajă
Duminica ne jucăm pe plajă! Limbo, fotbal, volei, ștafetă și tot felul de jocuri distractive specifice perioadei estivale. La volei participă cei mai mulți. Echipele le stabilesc între ei. Unii sunt amatori, alții fac sport de performanță. Indiferent de statut, toți au spirit de echipă, joacă fair play și știu să iasă din joc fie învinși, fie învingători. Cel mai important, pentru ei, este să participe și să se distreze alături de prietenii lor. Pentru limbo au optat, în general, fetele, dar au fost și excepții, în seria 6, de exemplu, când concursul a fost câștigat de un băiat. La ștafetă se înscriu sportivii sau adolescenții cu o condiție fizică foarte bună.Este o probă atletică destul de dificilă, care constă în parcurgerea unei distanțe de 100 de metri, de către o echipă compusă din 2 jucători. Ei străbat succesiv distanța, cu obligația de a transmite coechipierului un obiect, ce trebuie dus la punctul final. De obicei, băieții câștigă această probă.
Miss&Mister Holiday 2017
Voluntarii PROEDUS sunt elevi activi, merituoși, carismatici și talentați. În fiecare sâmbătă seară se organizează concursurile de Miss&Mister Holiday, dar și Team’s Got Talent. Cei mai curajoși adolescenți se înscriu, săptămânal, la cel mai râvnit concurs de frumusețe dedicat elevilor aflați în tabără la Costinești. În total, peste o sută de tineri au participat la această activitate, în primele 4 săptămâni. Dacă fetele cuceresc juriul și publicul prin atitudine și zâmbet, băieții mizează pe atitudine și ținute impecabile.
Team’s Got Talent 2017
Team’s Got Talent este un concurs, special organizat pentru elevii talentați, unde cei mai îndrăzneți adolescenți se pot remarca în fața unui public foarte numeros. Talentele lor sunt dintre cele mai diverse: muzică, dans, teatru, stand-up comedy, beatbox, dubstep, improvizație. Zeci de tineri participă la această competiție a talentelor. La final, câstigătorii primesc diploma TEAM 2017.
Seri dansante
Tabără fără seri dansante nu există! Nici noi nu facem excepție de la regulă. Fie că optează pentru club, discotecă sau terasă, tinerii se bucură de muzica bună , dar și de timpul petrecut alături de prietenii lor. Totul, sub atenta supraveghere a coordonatorilor. Nu există tabere fără seri dansante, la fel cum nu există tabere fără reguli de siguranță și de bună purtare. În rest, elevii se distrează!
Lampioane și dorințe pe cer
Joia este seara când se luminează cerul în Costinești. Sute de copii din tabără participă la momentul lansării lampioanelor. Un lampion lansat spre stele înseamnă o dorință trimisă către destin. Legenda spune, că lampioanele aduc noroc, iar dorințele scrise pe ele se vor împlini. Pentru adolescenți este o adevărată provocare să ridice un lampion spre cer. Participă în grupuri de câte 3-4 persoane, își stabilesc fiecare sarcinile, iar când reușesc să-l ridice, își pun o dorință si…pleacă spre hotel cu speranța că, într-o bună zi, se va împlini.
Parcul de distracții
În fiecare seară de luni liceenii au parte de 2 ore de adrenalină și senzații tari, pentru că este seara dedicată parcului de distracții din Costinești. Mașinuțele bușitoare, karturile sau țintarul sunt distracțiile preferate de băieți. Fetele mai curajoase optează pentru roată, ciocan sau barca plutitoare, elemente care te țin în suspans, îți cresc pulsul și îți oferă cele mai tari senzații. La toate aceste distracții, elevii din tabără beneficiază de gratuitate.
Activități Multimedia -Am dat REC la camere!
Pe tot parcursul taberei de la Costinești, echipa ScoalaTv s-a mutat la mare ! Activitatea voluntarilor Multimedia, din timpul anului școlar, a fost recompensată cu o bine meritată tabără la Costinești, unde liceenii și-au continuat activitățile jurnalistice. Emisiunea ScoalaTV rulează pe postul Național de televiziune cu un nou sezon estival al emisiunii FII PE FAZĂ, în care au fost implicați copiii din tabără. Ei au participat la diverse jocuri pe nisip, de la cele clasice, specifice perioadei estivale, precum volei, badminton, fotbal sau fresbee, până la jocuri improvizate, precum stropitul cu apă, golf, popice pe nisip, coarda sau prosoapele. Această activitate îmbină distracția și buna dispoziție a adolescenților cu formarea abilităților jurnalistice, pentru că învață să stea în fața unei camere de filmat, să vorbească la microfon și chiar să filmeze.
Forumul voluntarilor PROEDUS
În perioada 02-08 august, în tabăra de la Costinești s-au ținut workshop-uri cu elevii din cadrul Forumului Voluntarilor Proedus. Liceenii aleși de colegii lor, cu ocazia scrutinului organizat în cadrul Târgului Oferta Educațională din această primăvară, au discutat, au propus și au pus pe hârtie proiectele din noul an școlar. În cadrul acestei activități, 800 de voluntari PROEDUS, aflați în tabăra, au construit un lanț uman, care s-a întins pe o porțiune de 1 kilometru, un flashmob spontan prin care au adus la cunoștință trecătorilor că voluntarii PROEDUS sunt o forță.
Comments are closed