Voluntar PROEDUS 2.0
Scop și Obiective
Proiectul „Voluntar PROEDUS 2.0” dorește crearea unei comunități de elevi care să transmită un exemplu de bună practică de la o generație la alta prin implicarea elevilor bucureșteni ca voluntari în organizarea de evenimente și proiecte la nivel municipal, prin însușirea voluntariatului ca valoare și prin împărtășirea acesteia cu ajutorul conceptelor de peer-education și shadowing, proiectul fiind un start pentru o comunitate de elevi care este preocupată de ceea ce se petrece în comunitate.
Se propun, pentru voluntarii cei mai activi, schimburi internaționale de bune practici, corelate cu recomandările Direcției Tineret a Comisiei Europene.
Activități
- Proiectul demarează în fiecare an în luna septembrie cu înscrierea voluntarilor prin completarea unui formular online.
- După completarea formularului online, se procedează la semnarea, predarea și înregistrarea contractelor de voluntariat.
- După finalizarea formalităților, voluntarii vor fi angrenați în activitățile PROEDUS, fiind recompensați în funcție de prevederile din Regulamentul programului și în conformitate cu Legea Voluntariatului din România. Voluntarii vor fi implicați prin participare la acțiuni colective, implicarea în organizarea și implementarea de programe, proiecte și evenimente pentru elevi, conștientizarea importanței implicării la nivel local în programe de voluntariat și a importanței implicării în organizații care simulează procese democratice ș.a.
- Voluntarii vor participa la activități culturale dedicate lor, cursuri de formare și dezvoltare personală și a abilităților de viață independentă.
- Voluntarii care se înscriu în primul an de voluntariat vor fi inițiați și de voluntari cu experiență care vor beneficia de cursuri de mentorat special dedicate lor, precum și de însemne specifice (ecuson, tricou ș.a.).
- La finalul anului de voluntariat se propune organizarea unei gale a voluntarilor în cadrul căreia să fie predate certificatele de voluntariat și, cei mai activi și implicați dintre aceștia să primească diplome de onoare.
Rezultate și Impact
În urma proiectului, va fi crescut numărul de elevi bucureșteni implicați în activități de voluntariat (peste 5000 de voluntari), voluntariatul va fi însușit ca valoare civică în rândul elevilor bucureșteni și se va realiza astfel o comunitate de elevi care sunt preocupați de activitățile din comunitatea lor, prin implicare în evenimente publice.
[qsm quiz=4]
Comments are closed