Suntem Jurnaliștii PROEDUS din cea de-a doua serie! Povestea noastră începe tot pe grupul de watsapp unde suntem anunțați că vom avea prima întâlnire în formație completă. Ne-am mobilizat și am participat. Unii dintre noi cu mai mult entuziasm, alții puțin sceptici. Suntem generația care, cu greu, se adaptează la nou, dar dacă avem motivația necesară, ieșim din zona de confort:)
Cei mai mulți eram grupați pe echipe formate încă din prima etapă a proiectului, dar după primele interacțiuni și dialoguri, am reușit să ne cunoaștem între noi, să ne împrietenim și să putem lucra împreună. Jocurile și metodele de lucru propuse de către coordonatorii PROEDUS ne-au ajutat să înțelegem că jurnalismul înseamnă muncă în echipă.
Jurnalismul înseamnă comunicare, scriitură, video, audio, dar și partea tehnică. Ne-am împărțit, în funcție de abilitățile și dorințele noastre. Cei dornici de apariții în fața camerei, destul de puțini, ce-i drept, au exersat cu microfonul, poziționarea în fața camerei și a interlocutorului. Pasionații de scris și-au dorit să afle mai multe informații despre cum își pot redacta un blog. Adolescenții cu vocea mai sonoră au făcut câteva exerciții de dicție la microfon. Unora chiar le-a plăcut cum se aude vocea lor laradio, pentru alții a fost prima și ultima experiență:). Cei mai mulți și-au dorit să învețe să folosească o cameră video și un aparat foto. După prima zi de training ne-am dat seama că teoria este una, practica este cu totul altceva. Ne-am dat seama că, ceea ce considerăm noi că putem face, fie trebuie îmbunătățit, fie trebuie îndreptat în altă direcție sau…vorba aceea, exercițiul este mama învățăturii.
Și am tot exersat. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, iată-ne ajunși pe teren, unde am văzut că lucrurile nu sunt deloc simple. Ne-am dat seama că jurnalismul este ca mersul pe bicicletă sau precum șoferia:) sunt dificile la început, pentru că ai nevoie de coordonare, concentrare și atenție, dar odată învățate îți intră în reflex. Munca pe teren ne-a ajutat să ne dezvoltăm mai multe abilitati, printre care și imaginația. Am învățat să vedem un cadru sau o compoziție pentru fotografia perfecta acolo unde nici nu ne puteam imagina inițial. Iar interviurile….pfuuu, păreau atât de simple în sală de training, dar totuși atât de dificile pe teren. De ce? Pentru că trebuie să fii atent la tine, la interlocutor, dar și la operatorul de imagine care îți dă indicații despre cum să te poziționezi la cameră.
După ce ne-am familiarizat cu aparatul foto și camera video, dar și cu incadraturile sau interviurile, eram prezenți la toate activitățile din tabără. Jocurile pe plajă, concursurile de talente sau de Miss&Mister, jocurile de cărți ori serile dansante. Pe toate le-am bifat. Începuse să ne placă,unora dintre noi chiar mai mult decât ne așteptăm.
Ce-am filmat e ingestat/stocat( denumirea materialelor stocate în computer), ce urmează e foarte complicat. Selectarea imaginilor, timecodarea interviurilor, redactarea și montajul materialelor nu este o treabă deloc simplă. Îți trebuie timp, răbdarea și capacitatea de a extrage esențialul. Cu ajutorul coordonatorilor noștri am reușit să învățam și câteva aspecte ale postproductiei unui material video sau a unei fotografii editate. După o săptămână în tabăra de pregătire multimedia in Costinești am plecat nu doar cu amintiri frumoase, dar și cu informații utile pentru noi, indiferent dacă vom urma sau nu o carieră în jurnalism și/sau comunicare. Iar cel mai important, am înteles sensul zicalei : NU spuneți NU până nu încercați!
Ne revedem în etapa următoare! Sau poate mai devreme!
Cu prietenie și entuziasm,
Echipa de Jurnaliști PROEDUS-Seria II
Comments are closed