LIVE PERFORMANCE CU PISICA PĂTRATĂ, SPECTACOLE DE DANS, TEATRU ȘI ACTIVITĂȚI CREATIVE ÎN WEEKENDUL 30 SEPTEMBRIE – 1 OCTOMBRIE  LA „STRĂZI DESCHISE – BUCUREȘTI, PROMENADĂ URBANĂ”

În weekendul 30 septembrie – 1 octombrie, programul artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” propune bucureștenilor evenimente de live-drawing cu artistul stradal Pisica Pătrată în care publicul poate observa în timp real procesul creativ, spectacole de teatru, reprezentații de dans în ritmuri latino și expoziții pe Calea Victoriei. „Străzi deschise  – București, Promenadă urbană” se extinde, în premieră, și în sectorul 5 al Capitalei, pe Strada Humulești, în zona cuprinsă între Șoseaua Sălaj și Strada Trompetului, cu concerte de jazz, spectacole de circ și magie, dar și cu activități artistice și recreative variate.

 

A treia ediție a celui mai amplu proiect outdoor al Capitalei, „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” se desfășoară pe parcursul mai multor weekenduri până pe 8 octombrie 2023, asigurând pietonalizarea temporară a unor artere altfel aglomerate ale orașului și un program artistic în aer liber ce le oferă posibilitatea locuitorilor orașului să își petreacă timpul liber în spațiul public. Proiectul este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

 

Zone pietonale „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” / 30 septembrie – 1 octombrie:

 

  • Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, între orele 10:00 și 22:00;
  • Strada Humulești, sector 5, în zona cuprinsă între Șoseaua Sălaj și Strada Trompetului, între orele 10:00 și 21:00.

 

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” Calea Victoriei / 30 septembrie – 1 octombrie 2023

 

Sâmbătă, 30 septembrie, programul artistic începe la ora 17.00, în zona Statuii Iuliu Maniu, cu spectacolul-colaj „Creangă prin povești”, dedicat copiilor și părinților, în care actorii Teatrului „Ion Creangă” vor antrena publicul într-o aventură prin poveștile marelui scriitor român. De la pățaniile din „Prostia omenească”, care cu siguranță vor stârni zâmbete, la lecția înțelepciunii din „Fata babei și fata moșului” sau semnificația adevărului din „Povestea porcului”, spectacolul va aduce în prim-plan valori importante pentru copii și adulți deopotrivă.

 

Reprezentațiile teatrale continuă, de data aceasta într-un alt registru, al comediei de moravuri, cu spectacolul-lectură „O scrisoare pierdută”, programat la ora 18.00 în zona trotuarului din fața Parcului „Nicolae Iorga”. Actorii Ioana Flora (Zoe), Cezar Boghină (Cetățeanul turmentat), Vasile Calofir (Cațavencu), Cristi Toma (Ghiță Pristanda), Mihai Baranga (Tipătescu), Mihai Răzuș (Trahanache), Dragoș Mușat (Agamiță Dandanache) și Ionel Nițulescu (Ionescu) vor reda aventurile celebrelor personaje caragialești, în cadrul proiectului „Ochii minții”.

Dansul va invada Calea Victoriei, în zona Muzeul Național de Artă al României, la ora 18.30, în cadrul spectacolului „Magia dansului”. Micii dansatori coordonați de profesorul coregraf Iustin Mătăsaru vor pune în scenă o varietate de stiluri și coregrafii, transmițând emoție și pasiune cu fiecare pas de dans. Spectacolul „Magia dansului” este unul dintre proiectele câștigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

 

Duminică, 1 octombrie, proiectul românesc Mini Electric Racing devine „cea mai rapidă operă de artă din lume” în cadrul unui eveniment de eco-artă live cu artistul stradal Pisica Pătrată, programat la ora 10.00, în zona carosabilă de la Monumentul Renașterii. Capota modelului electric va deveni „pânza” cunoscutului artist, într-un eveniment de live-drawing, în care publicul va avea ocazia unică de a observa în timp real procesul creativ, pe platforma special amenajată în acest scop. Momentul artistic Mini Electric este parte a CSWeek (Săptămâna Sustenabilității Creative) și este organizat de Asociația culturală Neo Art România.

 

Spectacolul de teatru „D᾿ale carnavalului”, organizat în cadrul proiectului „Ochii minții”, încheie programul artistic „Străzi deschise” din acest weekend pe Calea Victoriei. Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Crăcănel), Vasile Calofir (Catindatul) și Ionel Nițulescu (Ipistatul) vor amuza trecătorii, de la ora 18.00, în zona trotuarului din fața Parcului „Nicolae Iorga”.

 

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București își așteaptă vizitatorii, între orele 10.00 și 17.30, cu expozițiile „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”și „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”, deschise publicului în ambele zile de weekend.

 

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” pe Strada Humulești (sectorul 5) / 30 septembrie – 1 octombrie 2023

 

Ateliere de creație, spectacole de magie și circ, teatru de păpuși, concerte de jazz, precum și alte activități recreative vor anima noua zonă pietonală „Străzi deschise” din sectorul 5 al Capitalei, pe Strada Humulești (între Șoseaua Sălaj și Strada Trompetului).

Evenimentul „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” din Sectorul 5, Str. Humulești, este organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism alături de ARCUB și PROEDUS, cu sprijinul Primăriei Sector 5 și Centrul Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache”.

 

Sâmbătă, 30 septembrie, programul artistic din Strada Humulești începe la ora 10.00 și include activități artistice și sportive variate, adecvate publicului de toate vârstele. Copii și părinți deopotrivă pot participa la ateliere de creație și confecționat și pot urmări fascinantele acrobații ale spectacolului de circ pregătit de Circul Metropolitan București. Programul primei zile de weekend la „Străzi deschise” din sectorul 5 include, de asemenea, un concert de jazz susținut de trupa Mano & Gregor, de la ora 18.00. Concertul trupei Mano & Gregor este unul dintre proiectele câștigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

 

Duminică, 1 octombrie, locuitorii sectorului 5 al Capitalei și nu numai vor avea ocazia să participe, începând cu ora 10.00, la concursuri, activități creative și sportive, organizate de PROEDUS și Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Circul Metropolitan București își așteaptă publicul cu un fascinant spectacol de circ, iar Biblioteca Metropolitană a Capitalei a pregătit un minunat spectacol de teatru de păpuși, dedicat celor mici. Bucureștenii sunt invitați, de asemenea, să participe la spectacolul interactiv de magie organizat de Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

 

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”  pe Strada Cuza Vodă nr. 100 / 30 septembrie – 1 octombrie 2023

 

În ambele zile de weekend, Școala de Artă București invită publicul să admire talentul și creativitatea cursanților săi printr-o serie de expoziții ce pot fi vizitate în intervalul orar 10.30-21.30, la sediul său din sectorul 4 al Capitalei, pe Strada Cuza Vodă nr. 100. De la expoziții de colaje, artă decorativă, pictură, grafică, design vestimentar, simboluri și imagini transpuse în linogravură până la fotografii ce surprind atmosfera orașului, publicul are oportunitatea de a lua „contact” cu efervescența creativă a Bucureștiului.

 

Restricții rutiere

 

Calea Victoriei | În 30 septembrie – 1 octombrie 2023, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Știrbei Vodă între Calea Victoriei și Dem. I. Dobrescu. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

 

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum și către unitățile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricțiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol și Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, Calea Griviței între strada Constantin Budișteanu și Calea Victoriei, cu mențiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecționat către aleea din fața Palatului Știrbei, apoi către strada Banului.

 

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

 

Strada Humulești | Vineri, 29 septembrie, traficul rutier pe Strada Humulești va fi restricționat între Șoseaua Sălaj și Strada Trompetului începând cu ora 22:00 și se va relua luni, 2 octombrie, începând de la ora 6:00 dimineața.

 

Linia 117 va funcționa pe sensul spre ”Piața Sf. Vineri” pe un traseu modificat de la intersecția Șos. Sălaj/ Str. Humulești pe Șos. Sălaj, Calea Ferentari, Str. Năsăud, apoi traseul actual. Celălalt sens nu se va modifica. În perioada 30 septembrie – 1 octombrie stațiile ”Șos. Sălaj”, ”Bacău” și ”Complex Comercial”, sensul spre ”Piața Sf. Vineri” se suspendă.

 

PROGRAM ARTISTIC „STRĂZI DESCHISE – BUCUREȘTI, PROMENADĂ URBANĂ”

WEEKENDUL #22: 30 SEPTEMBRIE  – 1 OCTOMBRIE 2023

 

SÂMBĂTĂ, 30 SEPTEMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)

Calea Victoriei – zona Statuie Iuliu Maniu

17:00 – 18:00 „Creangă prin povești”spectacol-colaj cu actorii Ionuț Antonie, Claudia Revnic, Marius Nănău, Ani Crețu, Maria Țăran, Cerasela Popescu, Vera Linguraru, Nicoleta Rusu, Valeria Stoian, Voicu Hetel, Ciprian Niculae, Liliana Donici, Oana Bănuță, Cristian Boeriu, Alexandru Prica, Camelia Andrița, Ion Ionuț Ciocia, Cristian Crețu, Julieana Drăghici (Teatrul „Ion Creangă”)

 

Calea Victoriei – trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”

18:00 – 20:00 „O scrisoare pierdută” –  spectacol-lectură interactiv cu actorii Ioana Flora (Zoe), Cezar Boghină (Cetățeanul turmentat), Vasile Calofir (Cațavencu), Cristi Toma (Ghiță Pristanda), Mihai Baranga (Tipătescu), Mihai Răzuș (Trahanache), Dragoș Mușat (Agamiță Dandanache), Ionel Nițulescu (Ionescu) (în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României

18:30 – 19:30 „Magia Dansului”spectacol de dans (profesor Iustin Mătăsaru) – proiect câștigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

Sectorul 5 –  Str. Humulești (zona cuprinsă între Șos. Sălaj și Str. Trompetului)

10:00 – 21:00 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

10:00 – 13:00 „Bufnița” –  atelier de creație (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

10:00 – 13:00 „Medalioane de toamnă”atelier de confecționare (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

12:00 – 20:00 Zonă de activități interactive (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

14:00 – 16:00 „Măști vesele”atelier de creație (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

14:00 – 16:00 „Morișcă” – atelier de confecționat (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

16:00 – 16:30 Spectacol de circ (Circul Metropolitan București)

17:00 – 19:00 Benzi desenate (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

18:00 – 19:00 Concert de jazz al formației Mano & Gregor (Raduly Botond – voce, clape, Petri Grego – voce, chitară, buzuki, mandolină, Kadar Zoltan – chitară, buzuki, Kis Tamas – bass, Szekeres Arpad – tobe, percuție, Szekeres Lilla – tehnician) proiect câștigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

18:50 – 19:40 Spectacol interactiv de magie (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Atelier pe simeze expoziție de pictură – experți Ioana Ionescu, Elisabeta Făcăianu, Cristina Dragomir, secția Pictură copii (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Colaj de imagini – expoziție de colaje – experți Cristina Dragomir, Iulian Lucan, secția Pictură adulți (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Mixajul artelor expoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de grafică – cursanți – experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar – expert Maria Constantinescu, secția Design vestimentar (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de decorațiuni interioare – expert Elena Borundel, secția Decorațiuni interioare (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de iconografie – cursanți – expert Cristina Istrate, secția Iconografie (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Simboluri și imagini transpuse în linogravură – expoziție cursanți – expert Cristina Istrate, Secția Iconografie(Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Străzile Bucureștiului – expoziție de fotografie – expert Mihaela Agarici, secția Artă fotografică (Școala de Artă București)

 

DUMINICĂ, 1 OCTOMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)

Calea Victoriei – zona Monumentul Renașterii – zona carosabilă

10:00 – 20:00 „Mini Electric” – eveniment de eco-artă live (cea mai rapidă operă de artă din lume în cadrul Săptămâna Sustenabilității Creative) (Asociația culturală Neo Art România)

 

Calea Victoriei – trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”

18:00 – 20:00 „D᾿ale carnavalului”spectacol-lectură interactiv cu actorii Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Crăcănel), Vasile Calofir (Catindatul), Ionel Nițulescu (Ipistatul) (în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”)

Sectorul 5 –  Str. Humulești (zona cuprinsă între Șos. Sălaj și Str. Trompetului)

10:00 – 21:00 Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

10:00 – 13:00 „Ariciul”atelier de creație (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

10:00 – 13:00 „Crizantema”atelier de confecționare (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

11:00 – 11:30 Teatru de păpuși (Biblioteca Metropolitană București)

12:00 – 20:00 Zonă de activități interactive – concursuri (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

14:00 – 16:00 „Pitici năzdrăvani”atelier de creație (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

15:00 – 15:30 Spectacol de circ (Circul Metropolitan București)

16:00 – 18:00 Coronițe festive cu elemente de toamnă & desene pe asfalt – atelier de creație (Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti)

18:50 – 19:40 Spectacol interactiv de magie (Centrul pentru Tineret al Municipiului București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Colaj de imagini – expoziție de colaje – experți Cristina Dragomir, Iulian Lucan, secția Pictură adulți (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Mixajul artelor expoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de grafică – cursanți – experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar – expert Maria Constantinescu, secția Design vestimentar (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de decorațiuni interioare – expert Elena Borundel, secția Decorațiuni interioare (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de iconografie – cursanți – expert Cristina Istrate, secția Iconografie (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Simboluri și imagini transpuse în linogravură – expoziție cursanți – expert Cristina Istrate, Secția Iconografie(Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Străzile Bucureștiului – expoziție de fotografie – expert Mihaela Agarici, secția Artă fotografică (Școala de Artă București)