„STRĂZI DESCHISE” SE EXTINDE ÎN WEEKENDUL 30-31 IULIE: CALEA VICTORIEI, ȘOSEAUA KISELEFF ȘI STR. JEAN LOUIS CALDERON DEVIN PIETONALE LA FINAL DE SĂPTĂMĂNĂ

„Străzi deschise” se extinde în weekendul 30-31 iulie într-o nouă zonă centrală a Capitalei și cuprinde, pe lângă traseele bine-cunoscute de pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff, și str. Jean Louis Calderon, pe segmentul cuprins între str. Batiște și str. C.A. Rosetti.

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se desfăşoară în perioada aprilie-octombrie 2022 şi propune locuitorilor o (re)împrietenire cu oraşul în care trăiesc prin intermediul unor weekenduri pietonale în mai multe zone centrale şi din sectoare. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se bucure de insule de relaxare temporare în spaţiul public altminteri aglomerat al oraşului. Proiectul a avut loc până acum în zona centrală, dar și în sectoarele 1, 4 și 6, iar în acest weekend „Străzi deschise” se extinde și în sectorul 2, într-o nouă zonă centrală. Programul artistic de pe traseele pietonale ale evenimentului, „Străzi deschise” se desfășoară cu participarea instituțiilor de cultură, a artiștilor şi companiilor independente din Bucureşti.

Proiectul „Străzi deschise” este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turismalături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale / Străzi deschise 30-31 iulie 2022, între orele 09:00 şi 22:00:

 • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
 • Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;
 • J.L. Calderon între str. Batiște și C.A.Rosetti (Sectorul 2).

Programul „Străzi deschise, București” pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 30-31 iulie

Programul artistic din acest weekend la „Străzi deschise” include o nouă călătoriei urbană cu Tramvaiul Bookurești, care o are ca invitată pe Nora Iuga și pe violoncelistul Mihail Grigore, spectacole de teatru de păpuși prezentate de Teatrul de Animație Țăndărică, momente de magie, spectacole de street dance(prezentate de ARCUB & Asociația Challenge Arts), instalația participativă „De ce iubești București” pe fațada Magazinului Muzica și o lecție interactivă de istorie care va avea loc în fața Muzeului Național de Istorie a României (propusă de Filiala București a Asociației Terra Dacica Aeterna).

Pentru a doilea weekend consecutiv, trecătorii sunt invitați să interacționeze cu elementele de mobilier stradal amplasate în zona Hotelului Radisson în cadrul proiectului (Un)balanced, câștigător al burselor de idei „București RE:imaginat”.

Din programul zilei de duminică mai face parte și atelierul de icoane pe sticlă, adresat copiilor și coordonat de Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru prelucrarea lemnului – realizare icoane din lemn.

Pe Șoseaua Kiseleff, copiii vor fi invitați din nou să se joace în aer liber, în zonele de mișcare și de joacă pregătire de PROEDUS.

Programul „Străzi deschise, București” pe Str. Jean Louis Calderon (între str. Batiște și C.A.Rosetti | 30-31 iulie

Noua zonă pietonală din cadrul „Străzi deschise” inaugurată în acest weekend va găzdui o reeditare a proiectului „Epopeea participativă București ‘21” – un proiect ARCUB, inițiat de Svetlana Cârstean, care are la bază poemul participativ despre București. Inițiativa presupune „ocuparea” străzii cu versuri din acest poem, prilejuind astfel trecătorilor o întâlnire directă, nemediată, cu poezia despre oraș, cu vocile poeților și invitându-i într-o imersiune în poezia urbană.Tot pe Str. Calderon, vor avea loc în weekend concerte de jazz, susținute de Albert Tajti (pian), Ioana Spînu (voce), Paolo Profeti (saxofon), recitaluri de muzică pop (Școala de Artă București),  o paradă a cățeilor (ASPA) și vor fi amenajate noi spații de joacă și mișcare pentru copii (PROEDUS).

 Restricții rutiere

Calea Victoriei | În perioada 30-31 iulie 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe:

https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise/

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.Începând cu weekendul 2-3 iulie 2022, în weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.

 Str. Jean Louis Calderon | Traficul rutier pe segmentul cuprins între Str. Batiște și str. C.A.Rosetti va fi restricționat începând de sâmbătă dimineața, ora 11:00, până duminică seara, ora 22:00.

PROGRAM ARTISTIC WEEKEND #12 | 30-31 iulie 2022

 SÂMBĂTĂ, 30 IULIE 2022

Zona centrală (Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff)

Zona Calea Victoriei – Muzeul Național de Istorie a României // Proiect interactiv

17:00 – 17:40: Lecție de istorie interactivă | Paradă (ARCUB & Filiala București a Asociației Terra Dacica Aeterna)

 Zona Calea Victoriei – Piațeta Teatrului Odeon // Artele spectacolului

18:00 – 21:00: Street Magic Show – spectacol de magie pentru copii și adulți (Andrei Magus)

Zona Calea Victoriei – Magazinul Muzica // Proiecte participative

19:00 – 21:00: Instalaţie participativăfaţada magazinului Muzica (ARCUB)

Zona Calea Victoriei – Biserica Kretzulescu // Dans

20:30 – 21:00: Street Dance Show (ARCUB & Asociația Challenge Arts)

Zona Calea Victoriei – Muzeul Național de Artă al României // Teatru

18:30 – 20:55: Spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

 • Alina Petrescu – „Lolo”, Gore știe tot”, „Alice din Țara Minunilor”, „Aria calomniei”
 • Ioana Chelaru – „Cele două cuvinte”, „Viva Mexico”, „Paloma”, „N&G”
 • Adrian Lefter – „Piratul Hopkins”, „Spiridușul la volan”, „Master Winnie”, „Ilie din Norvegia”
 • Eugenia Barbu – „The Wild Boy”, „Zauberflote”, „În pod”, „Boonik”
 • Roxana Vișan – „Belly dance”, „On ice”, „Când iubesc”, „Marilyn Monroe”

Zona Calea Victoriei – Hotel Radisson // Proiecte interactive

17:00 – 21:00: În echilibru/(Un)balanced mobilier stradal (ARCUB & Daniela Pălimariu) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu // Arte vizuale

10:00 – 17:30:În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani – expoziție (Muzeul Municipiului Bucureşti)

10:00 – 17:30:Piatra în epoca omului” – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

 Șoseaua Kiseleff (între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei) // Activități sportive, Agrement

09:00-21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

 Ruta Depoul Dudeşti – Bulevardul Banu Manta // Eveniment conex

19:00 – 21:00: Tramvaiul Bookureşticălătorii urban-poetice cu tramvaiul de epocă (ARCUB & Asociaţia Arta nu muşcă) / Lectură şi discuţie cu poeta Nora Iuga / Recital violoncel de Mihail Grigore / Dialog moderat de Raisa Beicu / Poveştile oraşului traseul liniei 1 – ghid Ioana Popa (proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale)

Str. J.L. Calderon (între str. Batiște și C.A.Rosetti)

17:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

18:00 – 19:00: Recital de muzică pop Vivienne Clement (Școala de Artă București)

18:00 – 20:00: Parada cățeilor (ASPA – Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor)

18:00 – 20:30: Spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

 • Mihai Dumitrescu – „Blugi sportivi”, „Maimuța credincioasă”, „Balerina”, „Jumătatea cântăcioasă”
 • Alina Teianu – „Pănușa”, „Fluierul vesel”, „Îndrăgostitul”, „Cu Țăndărica la pas”
 • Dora Dumitrescu – „Sirtaki”, „Verzuliul spune…”, „Scufița”, „Fetița”
 • Grațiela Ștefan – „Carmen”, „Bubble Monkey”, „Pescarul amator”, „Chanel”
 • Ioan Păduraru – „Tenor-Contratenor”, „Badea Gheorghe”, „Maimu Elvis”, „Street Singer”

19:00 – 20:00: Concert de jazz „Speak low” / Tritet: Albert Tajti (pian), Ioana Spînu (voce), Paolo Profeti (saxofon)

DUMINICĂ, 31 IULIE 2022

 

Zona centrală (Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff)

Zona Calea Victoriei – Magazinul Victoria // Arte vizuale

10:00 – 12:00: (Vizavi de fosta Poliţie a Capitalei) Atelier de icoane pe sticlă îndrumător: Liviu Balâc (Romartizana)

Zona Calea Victoriei – Piațeta Teatrului Odeon // Artele spectacolului

18:00 – 21:00: Street Magic Show – spectacol de magie pentru copii și adulți (Andrei Magus)

 Zona Calea Victoriei – Magazinul Muzica // Proiecte participative

19:00 – 21:00: Instalaţie participativăfaţada magazinului Muzica (ARCUB)

Zona Calea Victoriei – Biserica Kretzulescu // Dans

20:30 – 21:00: Street Dance Show (ARCUB & Asociația Challenge Arts)

Zona Calea Victoriei – Muzeul Național de Artă al României // Teatru

18:30 – 20:55: Spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

 • Alina Petrescu – „Alice din Țara Minunilor”, „Gore știe tot”, „Lolo”, „Aria calomniei”
 • Adrian Lefter – „Spiridușul la volan”, „Piratul Hopkins”, „Ilie din Norvegia”, „Master Winnie”
 • Alina Teianu – „Îndrăgostitul”, „Fluierul vesel”, „Pănușa”, „Cu Țăndărica la pas”
 • Grațiela Ștefan – „Pescarul amator”, „Bubble Monkey”, „Carmen”, „Chanel”
 • Ioana Chelaru – „Paloma”, „Viva Mexico”, „Cele două cuvinte”, „N&G”

 Zona Calea Victoriei – Hotel Radisson // Proiecte interactive

17:00 – 21:00: În echilibru/(Un)balanced mobilier stradal (ARCUB & Daniela Pălimariu) – proiect finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului „București RE:imaginat” – Burse de idei pentru proiecte culturale

Zona Calea Victoriei – Casa Filipescu Cesianu // Arte vizuale

10:00 – 17:30:În apropierea sfinţilor. Frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani – expoziție (Muzeul Municipiului Bucureşti)

10:00 – 17:30:Piatra în epoca omului” – expoziţie (Muzeul Municipiului Bucureşti)

Șoseaua Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei // Activități sportive, Agrement

09:00-21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

Str. J.L. Calderon (între str. Batiște și C.A.Rosetti)

17:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare (PROEDUS)

18:00 – 19:00: Recital de muzică pop Vivienne Clement (Școala de Artă București)

18:00 – 20:30: Spectacole de teatru (Teatrul de Animaţie Ţăndărică)

 • Ioan Păduraru – „Badea Gheorghe”, „Maimu Elvis”, „Street Singer”, „Tenor-Contratenor”
 • Roxana Vișan – „Belly dance”, „Balet la masă”, „Când iubesc”, „On ice”
 • Eugenia Barbu – „The Wild Boy”, „Boonik”, „În pod”, „Zauberflote”
 • Dora Dumitrescu – „Verzuliul spune…”, „Fetița”, „Scufița”, „Sirtaki”
 • Mihai Dumitrescu – „Maimuța credincioasă”, „Balerina”, „Jumătatea cântăcioasă”, „Blugi sportivi”

19:00 – 21:00: Intervenție urbană „Epopeea participativă București ’21” (ARCUB)